Tuesday, June 19, 2012

TNB - Realiti IPP...

Bekas ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Astaman Abdul Aziz pernah membangkitkan betapa korupnya Anwar Ibrahim mencatatkan keuntungan atas angin RM500 juta hasil dari perampokan komisen Segari Power Plant.
Anwar Ibrahim yang bertanggungjawab membeli Segari Power Plant melalui proksi dengan harga RM180 juta. Astaman dan seorang lagi pengarah hanya menerima RM80 juta manakala Anwar Ibrahim kenyang melahap RM100 juta melalui lesen IPP ini.

Anwar Ibrahim telah menerima RM400 juta komisen dari projek IPP ini sewaktu pembinaan Segari Power Plant mula dibangunkan.Bijaknya Anwar Ibrahim adalah kerana karektor beliau yang berjaya melakonkan watak menyerang IPP sebagai projek membebankan rakyat, walhal beliaulah yang 'merembat' setiap ringgit dan sen hasil dari IPP.
Anwar sebagai Menteri Kewangan telah mengawal 'cost and agreement' diantara TNB dan IPP ini.
Kegilaan Anwar Ibrahim atas komisen beratus juta ringgit satu IPP telah meletakkan beliau dinamakan sebagai Bapa IPP Malaysia.

Silap Tun Dr Mahathir kerana terlalu memberikan kepercayaan sepenuhnya kepada Anwar Ibrahim mengendalikan urusan TNB dan IPP ini.


Sebagai anak emas Tun Dr Mahathir pada ketika itu, Anwar Ibrahim telah diberi kepercayaan untuk membincangkan urusan ini dengan EPU dan TNB.


Selain dari Segari Power Plant, Malakoff juga adalah salah sebuah pembekal IPP kepunyaan kroni Anwar Ibrahim.
Barangkali EPU mungkin boleh membongkarkan kembali minit-minit mesyuarat yang dipengerusikan oleh Anwar berhubung dengan pemberian kontrak IPP.

Dalam minit mesyuarat itu ada dicatitkan bagaimana Anwar memarahi pegawai EPU dan pihak TNB apabila mereka membantah perjanjian yang berat sebelah itu.
Antara ayat yang digunakan ”you diam , ini urusan kerajaan” ... begitulah lebih kurang bunyinya.
No comments:

Post a Comment