Wednesday, September 19, 2012

Calon pro mahasiswa tidak ada tempat di UiTM

''Ketiadaan calon promahasiswa pada pilihan raya kampus UiTM BUKAN kerana pihak pengurusan tidak membenarkan mereka bertanding tetapi kerana tidak ada pelajar di universiti ini yang tidak menyokong aspirasi pihak pengurusan universiti" - Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM, Mohd. Farid Zuhri Ismailhttp://www.utusan.com.my/utusan/Kampus/20120919/ka_04/Calon-promahasiswa-tidak-ada-tempat-di-UiTM


SHAH ALAM 18 Sept. - Pilihan raya kampus di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dijangka mengalami suasana berbeza berbanding di universiti lain apabila hanya calon proaspirasi sahaja yang bakal bertanding pada pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi sesi 2012/2013.

Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM, Mohd. Farid Zuhri Ismail berkata, perkara itu berlaku kerana pelajar di universiti tersebut menyokong segala aspirasi pihak pengurusan universiti malah berterima kasih kepada kerajaan kerana menyediakan tempat pengajian kepada mereka.
Beliau berkata, calon pilihan raya kampus di universiti tersebut akan bertanding sesama sendiri bagi merebut dua kerusi bagi setiap fakulti.

''Ketiadaan calon promahasiswa pada pilihan raya kampus UiTM bukan kerana pihak pengurusan tidak membenarkan mereka bertanding tetapi kerana tidak ada pelajar di universiti ini yang tidak menyokong aspirasi pihak pengurusan universiti.

''Sekiranya ada sekali pun pihak promahasiswa yang mahu bertanding, mereka tahu kehadiran mereka pasti tidak akan diterima oleh pelajar di sini," katanya kepadaUtusan Malaysia di sini hari ini.
Sementara itu, calon kerusi Fakulti Seni Bina, Perancangan dan Ukur,Muhammad Fitri Abdullah, 23, berkata, pilihan raya kampus di universiti tersebut akan berlangsung dalam suasana harmoni memandangkan tidak ada seorang pun calon promahasiswa.

Katanya, calon yang bertanding juga mengenali antara satu sama lain dan untuk itu kempen mereka akan lebih tertumpu kepada janji untuk memberi khidmat terbaik kepada kebajikan pelajar tanpa perlu bertikam lidah sesama sendiri.

''Kempen setiap calon yang bertanding akan lebih banyak tertumpu kepada kebajikan pelajar serta bagaimana calon mengambil inisiatif untuk menyelesaikan setiap masalah pelajar ketika berada di kampus," kata pelajar tahun dua Ijazah Sarjana Muda Ukur Bahan itu.

Calon kerusi Akademi Pengajian Bahasa, Zairil Azhar Roslan, 21, pula berkata, pelajar di universiti tersebut menolak segala campur tangan politik dari pihak luar kerana ia hanya akan memecah belahkan perpaduan di kalangan mahasiswa UiTM.

Kata pelajar Ijazah Sarjana Muda Bahasa Melayu Komunikasi Profesional itu, pihaknya tidak akan membenarkan pelajar UiTM dipergunakan oleh pihak tertentu semata-mata untuk memenuhi agenda masing-masing.

''Saya sendiri hanya berjanji hanya akan memperjuangkan kebajikan pelajar di kampus contohnya berharap pihak pengurusan universiti dapat mempertimbangkan untuk membina sebuah kafeteria dengan kemudahan Internet tanpa wayar di fakulti kami," katanya.
No comments:

Post a Comment